Remalia Club  

Επιστροφή   Remalia Club > Ο Καφενές των Ρεμαλίων > Salad Bar

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 09-12-11, 11:47   #1
καραγκιόζης
RC Senior Member
 
Το avatar του χρήστη καραγκιόζης
 
Εγγραφή: 31-03-2011
Περιοχή: στο θέατρο σκιών
Μηνύματα: 357
καραγκιόζης is on a distinguished road
Προεπιλογή ΓΟΥΒΑ ΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ

Το σημερινό post είναι αφιερωμένο εξ'ολοκλήρου σε μια από τις γνωστότερες και παλαιότερες λαϊκές συνοικίες του Πειραιά, η οποία παραμένει γνωστή ως τις μέρες μας με την επωνυμία "Γούβα του Βάβουλα". Ανατρέχοντας στη σχετική βιβλιογραφία, η συγκεκριμένη συνοικία αναφέρεται και ως "Λάκκα Βάβουλα", "Ντάπια" ή και "Λάκκα Μελιά Εφέντη" (αναφέρεται σε κάποιες πηγές και ως Μελέκ Αφέντης). Η δε τελευταία ονομασία, λογικά αναφέρεται στον Οθωμανό ιδιοκτήτη της έκτασης στην περίοδο προ του 1821.

Σήμερα, πολλές πηγές συνηγορούν πως η συνοικία της "Γούβας του Βάβουλα" ορίζεται γεωγραφικά ως η έκταση που περικλείεται από τη λεωφόρο Ομηρίδου Σκυλίτση (παράλληλα της σιδηροδρομικής γραμμής του ΗΣΑΠ και απέναντι από το παλαιό καπνεργοστάσιο Κεράνη), από τη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου και την προέκτασή της λεωφόρο 34ου Συντάγματος Πεζικού, από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και από την οδό Πραξιτέλους. Όπως είναι γνωστό βέβαια, τα ακριβή όρια των συνοικιών είναι δυσδιάκριτα και οποιοσδήποτε αυστηρός ορισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί και λανθασμένος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πολλοί θεωρούν πως η οδός Αλιπέδου αποτελεί τερματικό όριο της συνοικίας ενώ σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η γειτονιά πέριξ του Ζαννείου Ορφανοτροφείου.

Μια προσεγγιστική απεικόνιση της σημερινής συνοικίας (επί χάρτου) θα μπορούσε να είναι η παρακάτω (το "χρωματιστό" κομμάτι αντιστοιχεί στην συνοικία της "Γούβας του Βάβουλα"):


Ιστορικά Στοιχεία:
Η συνοικία οφείλει την ονομασία της σε μια παροξύτονη παραφθορά του έμπορου Δημητρίου Βαβούλα, ο οποίος είχε κτίσει ένα μεγάλο διώροφο αρχοντικό στη κορυφή του βορειοδυτικού υψώματος της περιοχής. Ο Δημήτριος Βαβούλας, υπήρξε γόνος γνωστής χιώτικης οικογένειας η οποία μετοίκησε στον Πειραιά μετά την επανάσταση του 1821 και εγγονός του Ιωάννη Βαβούλα, ο οποίος έδρασε κατά τη διάρκεια του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα ως ναυμάχος και πυρπολητής στα Δωδεκάνησα. Η οικογένεια του Ιωάννη Βαβούλα, υπήρξε εκ των πρώτων οικογενειών του εποίκισαν τον Πειραιά και αγόρασε, επί βασιλείας Όθωνα, έναντι ενός μικρού ποσού μια τεράστια βραχώδη, ακατοίκητη, άγονη, υποβαθμισμένη και ελώδη έκταση η οποία εκτεινόταν από την πλατεία Ιπποδαμείας πλησίον του κεντρικού λιμένος Πειραιά και ως το Νέο Φάληρο. Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα όρια της σημερινής συνοικίας του Βάβουλα είναι πολύ μικρότερα από την προαναφερόμενη έκταση την οποία αγόρασε η οικογένεια Βαβούλα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το οικόπεδο της επαύλεως Βαβούλα κάλυπτε μια πολύ μεγάλη έκταση και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές περιελάμβανε μια μεγάλη στέρνα - η οποία τα καλοκαίρι χρησιμοποιούνταν σαν πισίνα - καθώς και ένα κανόνι του 1821 από το οποίο πραγματοποιούνταν τιμητικοί κανονιοβολισμοί κάθε φορά που κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας επισκεπτόταν τον Πειραιά. Σε άλλες πηγές αναφέρεται η ύπαρξης της "Ντάπιας" (που σημαίνει πυροβολείο ή κανονιοστοιχία) του Πειραιά "χαμηλά" στην οδό Αλιπέδου, οπότε ίσως αυτή η προσωνυμία της συνοικίας, να συνδέεται με την ύπαρξη του κανονιού της επαύλεως Βαβούλα.


Οι απόγονοι του Ιωάννη Βαβούλα άρχισαν σιγά-σιγά να πωλούν διάφορα τμήματα του τεραστίου κτήματος, ιδιαίτερα επί δημαρχίας Ομηρίδη Σκυλίτση, οπότε και η περιοχή περιήλθε εντός του πολεοδομικού σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τμήμα της έκτασης πωλήθηκε για την διάνοιξη της γραμμής του ατμοκίνητου τότε σιδηρόδρομου ενώ ένα άλλο τμήμα πουλήθηκε για την ανέγερση του Ζαννείου Ορφανοτροφείου (βλέπε σχετικό post εδώ). Ο Ηλίας Βαβούλας (1793 - 1878) εμπλέκεται στην υπόθεση ανέγερσης της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου σε οικόπεδο που αποτελούσε περιουσιακό του στοιχείο, γεγονός που αποδεικνύει πως η εκ Χίου ορμώμενη οικογένεια Βαβούλα δεν κατείχε μονάχα τις εκτάσεις της ομώνυμης συνοικίας. (βλέπε σχετικό post εδώ). Ο Ηλίας Βάβουλας, συν τοις άλλοις, κατείχε τα πρώτα δημόσια πλυντήρια της πόλης, σε ένα κτίριο κατασκευής του 1870, στη συμβολή των οδών Διστόμου και Ευριπίδου 5, κτίριο στο οποίο στεγάζεται από το 1934 μέχρι και σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και το 9ο Νηπιαγωγείο Πειραιά.Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του αποκατεστημένου κτιρίου του 1870, πατώντας εδώ.

Έκτοτε, γύρω από το αρχοντικό του Βαβούλα, αναπτύχθηκε μια λαϊκή συνοικία με μικρά ισόγεια και σπάνια διώροφα σπίτια, μεγάλες αποθήκες ξυλείας, βιοτεχνίες βαρελοποιίας, εργοστάσια και αποθήκες χημικών, συνεργεία μηχανών, αποθήκες χορτονομής αλόγων, άλλες μικρές επιχειρήσεις αλλά και αρκετά ούζο/καφέ/μαγειρεία.

Μια βόλτα στον πεζόδρομο της Ευριπίδου, της Πύλης, στην οδό Διστόμου, στην οδό Παυσανίου, στις αρχές των οδών Καραίσκου, Αλκιβιάδου και Πραξιτέλους καθώς και στα υπόλοιπα στενά είναι ικανή να μας παρουσιάσει μέρος της "Λάκκας του Βάβουλα", καθώς υφίστανται ακόμη πολλές αναλλοίωτες γωνιές.

Ακολουθούν ορισμένες σύγχρονες ενδεικτικές φωτογραφίες παλαιών κτιρίων και καταστημάτων / επιχειρήσεων από την συνοικία της "Γούβας του Βάβουλα":Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την συνοικία πατώντας εδώ.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 ένα μεγάλο τμήμα του οικοπέδου της έπαυλης, νότια, που παρέμενε χέρσο αποτελούσε την αγαπημένη "αλάνα του Βάβουλα" όπου όλα τα παιδιά της συνοικίας κατέφευγαν εκεί για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Η έπαυλη Βαβούλα κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1980 και όλο το οικόπεδο εντός του οποίου αποκαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα περιήλθε στην αρχαιολογική υπηρεσία. Από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν αποκαλύφθηκαν ίχνη των Αστικών Πυλών του αρχαίου Πειραιά. Η παλαιότερη πύλη, η επονομαζόμενη "Πύλη του Άστεως" αποτελούσε την δίοδο από και προς την Αθήνα ενώ η νεότερη, η "Διαμέσου Πύλη" κατασκευάστηκε λογικά μαζί με τα Μακρά Τείχη. Αμφότερες Αστικές Πύλες - όπως είναι αντιληπτό - αποτελούσαν τμήμα της οχύρωσης της πόλης. Τα απομεινάρια των οχυρωματικών αυτών έργων "μπαζώθηκαν" ολοσχερώς επί επταετίας για την διάνοιξη της λεωφόρου Ομηρίδου Σκυλίτση και της λεωφόρου 34ου Πεζικού Συντάγματος οπότε και ο ενιαίος αρχαιολογικός χώρος διχοτομήθηκε, απαξιώθηκαν πλήρως από την ταυτόχρονη συνύπαρξη πολυκατοικιών, αποθηκών, των "ελληνάδικων" (κέντρων διασκέδασης) ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990 καθώς και του "παζαριού" στην περιοχή της "Γούβας του Βάβουλα" και πλέον αναμένουν την ανάδειξη και προβολή τους μέσα από μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν απαλλοτριώσεις ακινήτων της περιοχής έτσι ώστε να δημιουργηθεί - κάποια στιγμή στο μέλλον - ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο.


Χαρακτηριστικά σημεία:
Πέραν της επαύλεως της οικογένειας Βαβούλα, χαρακτηριστικό της συνοικίας θεωρείται το τμήμα εκείνο της οδού Πύλης, μεταξύ των οδών Αλκιβιάδου και Πραξιτέλους, όπου καταγράφεται το χαμηλότερο υψόμετρο της πόλης (μηδέν ή και υπό του μηδενός). Από αυτήν άλλωστε τη μορφολογική ιδιαιτερότητα προέκυψε και η ονομασία Γούβα και Λάκκα (ήτοι λάκκος).

Επίσης άλλο ένα χαρακτηριστικό σημείο της "συνοικίας Βάβουλα" ήταν το σχολείο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 39, το οποίο αποπερατώθηκε το 1899, σε σχέδιο του δημοτικού αρχιτέκτονα Εμμ. Παπακωνσταντίνου και λειτούργησε αρχικά ως Δημοτικό Σχολείο Θηλέων και αργότερα ως Εμπορική Σχολή (έτος 1928), ως Οικονομικό Γυμνάσιο (έτος 1950) και τέλος ως το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά από το 1977 και ως τις μέρες μας. Ευθύς αμέσως, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία εποχής του σχολείου της "συνοικίας Βάβουλα" και μια σύγχρονη φωτογραφία του κτιρίου στη σημερινή του μορφή.

Για το τέλος, ένα ρεμπέτικο τραγούδι της δεκαετίας του 1930, με τον εύγλωττο τίτλο "Μες στου Βάβουλα τη Γούβα", με στίχο διδακτικό και χαρακτηριστικό, "βγαλμένο" από τα ήθη μιας άλλης μακρινής εποχής, γραμμένο από τον Στέλιο Κηρομύτη, ο οποίος γεννήθηκε στη συνοικία του Βάβουλα το 1908,Μες στου Βάβουλα τη γούβα
έχω ψήσει μια μικρούλα
έχω ψήσει μια μικρούλα
Μες στου Βάβουλα τη γούβα
κι ανταμώνουμε τα βράδια
στις δροσιές και τα σκοτάδια
στις δροσιές και τα σκοτάδια
κι ανταμώνουμε τα βράδια.
Και μου λέει πως μ’ αγαπάει
κι όλο παντρειά ζητάει
κι όλο παντρειά ζητάει
Και μου λέει πως μ’ αγαπάει

πηγή

Άγγιγμα ψυχής

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Vicious : 29-10-13 στις 12:28.
καραγκιόζης είναι εκτός σύνδεσης   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-12-11, 13:00   #2
zolitos
Δασκάλα της Βέφας Editor
 
Το avatar του χρήστη zolitos
 
Εγγραφή: 03-06-2009
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 7.350
zolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to behold
Προεπιλογή

λοιπον οι φωτος αυτες ειναι τραβηγμενες απο εναν πολυ καλο μου φιλο...ο οποιος ο ρημαδης το χει το ταλεντο........!!!!!!!!ΕμΕλπι εισαι ΘΕος στις φωτος.....
__________________
Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν.

Tζων Κέννεντυ,1917-1963, Αμερικανός Πρόεδρος


zolitos είναι εκτός σύνδεσης   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-12-11, 13:07   #3
zolitos
Δασκάλα της Βέφας Editor
 
Το avatar του χρήστη zolitos
 
Εγγραφή: 03-06-2009
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 7.350
zolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to beholdzolitos is a splendid one to behold
Προεπιλογή

https://www.facebook.com/PIRAEUS.HDR?ref=nf μπορειτε να δειτε εκπληκτικη δουλεια απο δω........μια βολτα ιστορικη -και οχι μονο σε δρομους που περπαταμε....
__________________
Όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν.

Tζων Κέννεντυ,1917-1963, Αμερικανός Πρόεδρος


zolitos είναι εκτός σύνδεσης   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Bookmarks


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν μπορείτε δημιουργήσετε νέα threads
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα posts
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις επισυνάψεις των posts σας
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα posts σας

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 14:52.


κατασκευή ιστοσελίδων Web and Art Solutions
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.